Släktkrönikor

Johan Månsson – en fattig statare

För fattiga människor i marginalen kunde livet förr lätt gå snett. Utan kunskap om lagar och regler räckte det med ett förfluget ord eller en obetänksam lögn för att straffas hårt av lagens lång arm. Vi ska nu få se ett sådant exempel där huvudrollen innehas av en fattig statare vid namn Johan Månsson. 

Anders Balck – huvudsvag präst gifter sig med släkting

Det är sällan man stöter på en släkting med psykisk ohälsa, särskilt om det sker på 1600-talet och man dessutom får en detaljerad bild av personens liv. Någon det definitivt slog slint för är prästen Anders Balck vars eftermäle knappast kan sägas vara gott.

Cecilia Boman – märkliga händelser i Mosjö

Cecilia Boman är en kvinna som växer upp i Örebrotrakten. Hon är dotter till gästgivarparet Johan Boman och Maria Persdotter. Cecilia gifter sig med häradsskrivaren Olof Quist, men när han dör tycks hon förföljas av en ständigt eld. Är det lappgummorna eller?

Karolinen Måns Toman

1709 tar Måns Nilsson från Nykils socken i Östergötland värvning. Som karolin med namnet Måns Toman kommer han flera gånger att strida för kung Karl XII. I det första slaget mot danskarna i Helsingborg står de som segrare - men sedan blir det idel förluster.

Trädgårdsmästaren Samuel Lindblad

Samuel Lindblad är en av de personer under 1700-talet som vägrar att följa normen att gå i fädernas fotspår. Istället för att bli bonde blir han trädgårdsmästare på herrgårdar och säterier runtom i Östergötland. Men han arbetar även på ett staligt bränneri.

Lumpsamlaren Jakob Månsson

Jakob Månsson arbetar som lumpsamlare i Tannefors i Linköping under 1700-talet. Lumpsamlare låter sannerligen inte imponerande, men det var tidigare en viktig kugge för att få samhällets maskineri att snurra. Men Jakob är även mjölnare och soldat.

Nils Berg – livgrenadjär med livet som insats

Soldaten Nils Berg tar vid 24 års ålder värvning för Första Livgrenadjärregementet i Östergötland. Det kommer att bli ett ödesdigert val. Nils blir inte gammal, men utan soldater som honom hade Sveriges karta sannolikt sett annorlunda ut.

Anders Lilliander och Sara Brita Garneij

Anders Lilliander föds 1752 i Stockholm som son till sjökaptenen Johan Lilliander och hans hustru Anna Catharina Werckman. Anders är bara nio när hans far dör till havs. Kanske får detta honom att välja en helt annan karriär - han blir sidenbandsfabrikör.

Johan Lilliander – den yngre och den äldre

Att förnamn gick i arv var långt ifrån ovanligt förr i tiden, även om vi i dag tycker att det är lite märkligt att barn får samma namn som sina föräldrar. Vi ska nu få följa sjökaptenen Johan Lilliander och sedan även hans far med samma namn.

Amerikafararen Erik Sellen

Som son till den framgångsrike bruksförvaltaren Daniel Silén har Erik Gabriel en ljus framtid framför sig i Sverige. Trots det väljer han att emigrera till Nordamerika 1869 - äventyrslustan går inte att stoppa. Erik får många ättlingar i USA varav många bor där än.

Släkten Silén

Den förste som kom att kalla sig Silén var en viss Daniel Eriksson som föddes 8 april 1810 i Hälsingtuna församling strax norr om Hudiksvall. Han ville varken ha ett "sson-namn" eller bli bonde som sina förfäder. I stället blev han bruksinspektor, senare rådman och direktör i Hudiksvall.